Ander/nieuw huis kopen

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Ander/nieuw huis kopen

Meer of juist minder budget, groter of kleiner wonen, buitenaf wonen of liever terug naar de stad? Er zijn veel redenen te bedenken om een ander huis te kopen. Het verschil met het kopen van je eerste huis is dat je al een huis en dus ook een bijbehorende hypotheek hebt. Ga je bijvoorbeeld direct een nieuw huis kopen of verkoop je eerst je eigen huis? Onze onafhankelijke hypotheekadviseur helpt je graag bij deze volgende stap.

Je zoektocht naar een nieuwe woning gaat natuurlijk makkelijker als je al precies weet wat je kunt lenen. Wij kunnen dit voor je uitrekenen tijdens een vrijblijvend hypotheekadviesgesprek. Zo heb je voor je begint met zoeken al een indicatie van je financiële mogelijkheden.

Eerst verkopen of eerst kopen?

Eerst je oude woning verkopen of eerst een nieuw huis kopen? Jouw keuze hangt van een aantal zaken af. Wij kunnen je bij deze keuze adviseren. Met een overbruggingshypotheek kan je bijvoorbeeld een volgend huis kopen wanneer het vorige huis nog niet is verkocht. Je overbrugt met deze hypotheek het risico voor één of twee jaar.

Oversluiten of meenemen

Het hangt van de situatie af of het voor jou gunstiger is om je hypotheek over te sluiten of mee te nemen. Wij zoeken dit graag voor je uit! Kun je een lagere hypotheekrente en/of betere hypotheekvoorwaarden krijgen? Dan kan het verstandig zijn om je huidige hypotheek over te sluiten. In dit geval is er vaak wel sprake van boeterente, dit kunnen wij uiteraard voor je uitzoeken. Indien je hypotheek nog goed aansluit bij je huidige situatie én bij de woning die je op het oog hebt, dan kun je je hypotheek ook gewoon meenemen. Bij een verhuizing sluit je in feite wel een nieuwe hypotheek af maar neem je je afgesproken maandlasten, rente en overige voorwaarden gewoon mee. Dit kan gunstig zijn als het rentepercentage van je oude hypotheek lager ligt dan het rentepercentage van een nieuwe hypotheek. Tegenwoordig kun je alleen nog een annuïtaire of lineaire hypotheek afsluiten. Wanneer je in het bezit bent van een aflossingsvrije hypotheek is het in veel gevallen alleen mogelijk om een deel hiervan mee te nemen.

Overwaarde of restschuld

Indien de verkoopwaarde van je oude huis hoger is dan je hypotheekschuld, dan heb je overwaarde. Deze overwaarde kun je gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning of bijvoorbeeld om een verbouwing aan de nieuwe woning te realiseren.

Andersom kan het ook voorkomen dat je woning in waarde is gedaald en dat de opbrengst van de verkoop niet voldoende is om je hypotheek mee af te lossen. In dit geval heb je te maken met een restschuld, deze restschuld kun je aflossen of meefinancieren.

Kosten

Naast de advieskosten moet je bij het afsluiten van je hypotheek rekening houden met de volgende kosten:

  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Eventuele boeterente in geval van oversluiten

Deze kosten kunnen we voor je meefinancieren en zijn tevens gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. Een deel van alle gemaakte kosten krijg je dus in het volgende belastingjaar terug via je belastingaangifte.

Wil je weten wat in jouw situatie verstandig is en kunnen wij je helpen je financiële mogelijkheden in kaart te brengen?  Wij plannen graag een hypotheekadviesgesprek met je in. Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel ons kantoor in Enschede 088-6050400 voor een afspraak. Klik hier voor meer informatie over onze tarieven.