Bestaande hypotheek oversluiten

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Bestaande hypotheek oversluiten

Heb je geen verhuisplannen maar ben je wel benieuwd of je huidige maandlasten omlaag kunnen óf wil je verzekerd zijn van een langere rentevast periode? In dit geval kunnen we samen met jou bekijken of het zinvol is om je bestaande hypotheek over te sluiten.

Zeker als je langer geleden een hypotheek hebt afgesloten, de huidige rente lager is en je rentevaste termijn nog even loopt kan het aantrekkelijk zijn om je hypotheek over te sluiten. Op deze manier kan het zijn dat je kunt profiteren van lagere maandlasten. Belangrijk hierbij is om goed uit te laten rekenen of een eventuele boeterente terug te verdienen is door de lagere netto maandlasten. Je hypotheek oversluiten kan bij je huidige hypotheekverstrekker maar ook bij een andere.

Boeterente

Indien je wil overstappen op het moment dat je rentevast periode afloopt hoef je geen boeterente te betalen. In andere gevallen is er bijna altijd wel sprake van een boeterente bij oversluiten, maar kan het tóch zijn dat deze kosten opwegen tegen het voordeel van een lager rentepercentage. Een boeterente betaal je als je je hypotheek eerder aflost dan gepland, omdat de hypotheekverstrekker hierdoor hypotheekrente en dus inkomsten misloopt. Het bedrag van de boeterente wordt niet zomaar bepaald door de hypotheekverstrekker, zij moeten hiervoor de richtlijnen van de AFM volgen. Het exacte bedrag kunnen wij voor je opvragen.

In het geval er sprake is van een boeterente kun je twee dingen doen: je kunt de boeterente direct betalen of je kunt deze laten meefinancieren met je nieuwe hypotheek. Belangrijk om te weten: de boeterente die je betaalt aan je hypotheekverstrekker is gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. 

Overige kosten

Naast de eventuele boeterente moet je bij het oversluiten van je hypotheek opnieuw rekening houden met de volgende kosten:

  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor het hypotheekadvies

Ook deze kosten kunnen we voor je meefinancieren en zijn tevens gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. Een deel van alle gemaakte kosten krijg je dus in het volgende belastingjaar terug via je belastingaangifte.

Ben je benieuwd of het oversluiten van je hypotheek interessant is in jouw situatie? We brengen het graag voor je in kaart. Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel ons kantoor in Enschede 088-6050400 voor een afspraak. Klik hier voor meer informatie over onze tarieven.